Rokitnik to krzew znany od wieków. Roślina ta jest skarbnicą cennych substancji bioaktywnych, które są korzystne dla ludzkiego zdrowia. Rokitnik posiada zastosowania w kuchni, kosmetologii i farmaceutyce. Krzew ten daje niewielkie pomarańczowe jagody, które gęsto porastają gałęzie.
Właściwości wyrobów z rokitnika
Zapach owoców kojarzy się z cytrusami, natomiast smak podobny jest do ananasa. Rokitnik bogaty jest w przeciwutleniacze, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowa. Naturalne wyroby z rokitnika wykazują korzystne działania w leczeniu chorób skóry. Owoce rokitnika można spożywać na surowo, jednak mają one nieco cierpki smak, który może nie każdemu odpowiadać. Z tej rośliny można wykonać soki i konfitury. Przetwory z rokitnika są świetnym źródłem witaminy C, która wspiera działanie układu immunologicznego. Owoce rokitnika stosowane są do produkcji nalewek, likierów i wódki. Sok z rokitnika pobudza perystaltykę jelit i pozytywnie wpływa na działania układu trawiennego. W Polsce rokitnik naturalnie roślinie wzdłuż wybrzeża Morza Bałtyckiego, jednak na tych obszarach objęty jest ochroną. Zabronione jest jego zbierane. Roślina ta uprawiana jest poza rejonem naturalnego występowania. Rokitnik jest rośliną wieloletnią. Roślina te można uprawiać w ogrodzie, ponieważ nie ma zbyt dużych wymagań. Krzew jest odporny na mróz i niesprzyjająca pogodę. Z nasion rokitnika tłoczony jest olej. Z liści rokitnika wykonywany jest aromatyczny napar, który zawiera cenne minerały.
Rokitnik to roślina, która wspiera funkcjonowanie całego organizmu. Sprawdzi się podczas rekonwalescencji oraz w okresie osłabionej odporności. Rokitnik można spożywać pod wieloma postaciami. Roślina ta często stosowna jest do produkcji naturalnych kosmetyków.