Powszechnie wiadomo, że wpływ na żywność ma nie tylko temperatura powietrza jak i jego wilgotność. Są to dwa główne czynniki decydujące o tym czy nasze produkty spożywcze będą mogły być przechowywane przez dłuższy czas a co za tym idzie czy nie zostaną zmarnowane. Bardzo często kupując na przykład szynkę czy też inny produkt do obłożenia kanapek nie zjemy całego opakowania w ciągu jednego dnia.

Do czego służą komory chłodnicze?

Należy je więc przechować w odpowiedniej temperaturze aby nie doszło do zepsucia. Do zapewnienia odpowiedniej temperatury służą specjalne urządzenia chłodnicze. Są to zarówno urządzenia które używamy w naszych domach czyli lodówki i zamrażarki jak i takie bardziej zaawansowane czyli komory chłodnicze. Są to urządzenia często wielkości pokoju, które służą do przechowywania dużej ilości żywności. Zapewniają one odpowiednią temperaturę jak i wilgotność. Niska temperatura wydłuża czas przez który nie dojdzie do zepsucia a co za tym idzie dłużej będziemy mogli przechowywać nasze produkty spożywcze. Nad komory chłodniczepoprawną pracą komór chłodniczych czuwają agregaty chłodnicze, które zapewniają odpowiednią temperaturę i wilgotność. Skoro mowa o wilgotności to jest to aspekt od którego zależy rozwój mikroorganizmów takich jak bakterii czy pasożytów. Duża wartość wilgoci pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi produktów oraz uniemożliwia ich wysuszenie i utratę wartości. Natomiast mała ilość wilgoci przyspiesza ich wysuszanie a co za tym idzie spadek wagi, który w konsekwencji może narazić firmy sprzedające tego typu produkty spożywcze na straty. Aby zapewnić dobrą jakość powietrza w chłodni należy zadbać o to, żeby jego przepływ był odpowiedni. Nieodpowiednia szybkość wymiany powietrza może wpływać niekorzystnie na świeżość produktów spożywczych a co za tym idzie może je niepotrzebnie wysuszać a nikt z nas nie chciałby jeść wysuszonego jedzenia (chyba, że dany produkt posiada taką specyfikę). Można z tego wywnioskować, że w komorach chłodniczych musi zostać zapewniona odpowiednia wilgotność a także przepływ powietrza co ma na celu prawidłowe przechowywanie żywności.