Nietolerancje i alergie były obecne w mojej rodzinie od pokoleń. Ja również odziedziczyłam niektóre z nich po swoich przodkach. Niestety życie z ograniczeniami kulinarnymi nie należy do najprzyjemniejszych, ale powstaje coraz więcej rozwiązań, by cieszyć się z posiłków, pomimo tych zakazów. Zastąpienie pewnych składników w kuchni nigdy nie było prostsze, niż jest obecnie.
Czy warto być na diecie bezglutenowej?
Nie lubię odmawiać sobie smacznych posiłków, a przez celiakię byłam na początku do tego zmuszona. Zrezygnowanie z makaronów, pieczywa i wypieków tradycyjnych były dla mnie udręką. W końcu postanowiłam zawalczyć o swoje zdrowie i całkowicie zrezygnować z glutenu w swojej diecie. Przecież zdrowa żywność bez tego składnika też może być smaczna! Wystarczyło zmienić swoje nastawienie do posiłków i dostrzec dobrodziejstwo produktów, które są często przez nas niedoceniane. Naturalna żywność bezglutenowa to nie tylko przetworzone produkty, które możemy dostać w sklepach. Jest oczywiście coraz więcej produktów bez glutenu dla osób z chorobą celiakią, nietolerancją czy alergią na gluten. Na półkach sklepowych możemy dostać bezglutenowe pieczywo, ciastka i słodycze, ciasta i inne wypieki. Bezglutenowa żywność nie kończy się jednak na tym – wszelkie roślinne makarony również są bezpiecznym wyborem i zdrową alternatywą. Naturalna żywność bezglutenowa powinna mieć prosty i jasny skład. Często możemy spotkać się z długimi listami składników na bezglutenowych produktach. Jest to w niektórych przypadkach konieczność, ponieważ dzięki temu produkt może przypominać konsystencją lub smakiem żywność z glutenem.
Nie powinniśmy zapominać jednak o naturalnej żywności, która nigdy nie będzie zawierać glutenu, czyli warzywach i owocach. Te produkty powinny być kluczowe w diecie każdego. Jednak w gotowych produktach warzywnych i owocowych może występować śladowa ilość glutenu. Wtedy osoby, które nie mogą go spożywać, powinny się ich wystrzegać i dla bezpieczeństwa nie spożywać ich.